Szeptember 7-ét a Tiszta Levegő Nemzetközi Napjává nyilvánította az ENSZ Közgyűlése. Azzal indokolta döntését, hogy napjainkban a légszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt, ami a környezet részéről az embereket fenyegeti.

A Levegő Munkacsoport honlapja alapján egyrészt a fűtésből, a közlekedésből és egyéb emberi tevékenységből származó, szemmel nem látható apró részecskék felelősek a világon az agyi érkatasztrófa, vagyis a sztrók, továbbá a krónikus légúti megbetegedések és a tüdőrák előfordulásának egyharmadáért, valamint a szívinfarktus miatti halálozások negyedéért.

Ezek részecskék leülepednek ráadásul a gleccserek és a sarkvidék jegére, havára, és rendkívüli mértékben felgyorsítják az olvadásukat, jelentősen hozzájárulva a klímaválsághoz.

Ha nem cselekszünk most, akkor 2050-re másfélszeresére nőhet a légszennyezés miatti idő előtti elhalálozások száma. Magyarországon évente mintegy 13 ezer ember korai halálát okozza a szennyezett levegő. Ezek az emberek átlagosan több mint tíz évet veszítenek az életükből.

Az ENSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a légszennyezés óriási gazdasági károkat is előidéz, és a szennyezés csökkentésének költsége kisebb, mint ezeknek a károknak a költségei.

Kiemelt kép: Pixnio