Sir David Attenborough dokumentumfilmes legenda ismét a biodiverzitás csökkenésére figyelmezteti a világot: egy Netflixes filmben ezúttal azt nyilatkozta, hogy több évtizedes pályafutása során egyrészt rádöbbent, hogy milyen sokszínű a világ, másrészt arra is rájött, hogy ez a sokszínűség komoly veszélyben van. Attenborogh szerint erre is van megoldás: egyebek mellett a vegetarianizmussal is csökkenthetőek az ember okozta károk – írja a qubit.hu.

Az új Attenborough-film, a Life On Our Planet a szerző szándéka szerint nem bűntudatot akar kelteni, hanem meg akarja mutatni, hogy miért fontos a bolygó, az élővilág és az ember számára is az erőforrások felelős felhasználása.

Attenborough legutóbbi sorozatában a műanyagszennyezés ellen emelt szót, januárban pedig bejelentette, hogy a klímaváltozás miatti válságban szerinte kritikus ponthoz érkezett a világ, és nem szabad tovább késlekedni a cselekvéssel. 

Attenborough nem azonnali, radikális lépéseket követel: szerinte az is elegendő, ha az emberek tudatosan próbálják csökkenteni a húsfogyasztásukat. Ehhez persze a fogyasztói szokások mellett a mezőgazdaság átalakítására és fák telepítésére is szükség lenne: a Föld termékeny területeinek felét mezőgazdaságra használják, a madarak hetven százaléka haszonállat, Attenborough szerint ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bolygót már elpusztítottuk.

A dokumentumfilm riasztó előrejelzései szerint 2030-ra az esőerdők helyét száraz szavannák veszik át, a sarkkörökön pedig alig marad már jég, 2080-ban pedig a krízist az emberiség már a maga bőrén érezheti: meleg lesz, egyre gyakoribbak lesznek az extrém időjárási események, a jelenleg sűrűn lakott területek egy része pedig lakhatatlanná válik majd. 

Maga Attenborough 2017-ben jelentette be, hogy leszokott a húsevésről, igaz, azt is hozzátette, hogy ezt leginkább azért tette, mert már nem is kívánta, valószínűleg azért, mert tudat alatt nyomasztotta az étrend környezetvédelmi költsége.

Borítókép: Pixabay/silviarita