A koronavírus megint közbeszólt, de összegyűjtöttünk öt zöld programot az ősz első hónapjára, amiknek jók a túlélési esélyei. Ajánlunk olyat, ami csak rajtunk múlik, de a vírusbiztos virtuális tér sem maradhat ki.

A koronavírus-járvány miatt megint jelentősen szigorodott a helyzet a magyar határoknál, az iskolák viszont nyitnak a héten. Nem tudhatjuk, hogyan alakul a szeptember. A tavaszi karantén alatt szinte alig mozdult ki az ország, de azóta sokat tanultunk erről a helyzetről. Mi most olyan, kifejezetten zöld pogramokat gyűjtöttünk az országból a teljesség igénye nélkül, amikre nagy valószínűség szerint mindenképpen elmehetnek az érdeklődők.

Hungarogreen 2020 Kertészeti Szakkiállítás, Szigetszentmiklós szeptember 8-9.

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete szervezi a Közép- és Kelet-Európa faiskoláinak rangos szakkiállítását, immár a 27. alkalommal. A név és a helyszín új, Szigetszentmiklóson a Flora Hungaria Virágpiacon tartják a rendezvényt. Minden faiskolást, kertészeti áruház-tulajdonost, nagy- és kiskereskedőt, kerttervezőt, parképítőt, és fenntartót, növénykedvelő érdeklődőt szeretettel várnak. További részletek az egyesület honlapján.

Az éjszakai erdő neszei, Zselic, szeptember 11-12.

A szarvasbőgés miatt ebben a hónapban a napnyugtától napkeltéig tartó időszakban csak a vezetett kirándulásokon való részvételt javasolják a Mecsekerdő területén. Éjszakai túrákat is szerveznek, ahol esélyünk lehet megtapasztalni a gímszarvasok nászát kísérő különleges hangulatot.

A Mecsekerdő Facebook-oldala alapján mindkét napon este 7 órakor indul kisvonatozással a túra a Zselici Csühögő Almamellékről, hogy aztán szakvezető kíséretével hallgassuk az ősz neszeit és az erdő koronás királyainak műsorát. A programra előzetes jelentkezés szükséges a [email protected] email-címen, szeptember 8-ig.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, Gödöllő, szeptember 11-13.

A szeptember egyik legnagyobb zöld eseményén a fesztivál honlapja alapján esténként különleges élményben lesz része mindenkinek, mert egy óriási LED-falon, szabadtéren vetítik az év kiemelkedő természetfilmjeit.
Összesen 170 mozit nézhetünk meg ingyenesen, hét helyszínen. 12 kategóriagyőztest hirdetnek.

Figyelembe véve a járványügyi helyzetet, idén olyan helyszíneken tartják a fesztivált, ahol kontrolálni tudják a létszámot és a kapcsolattartást, ezért a kastély terei kiemelt szerepet kapnak.

2020-ban az esemény fontos partnerei a nemzeti parkok, amelyek látványos programokkal mutatkoznak be. Művészeti produkciók, kiállítások, diákfotók színesítik a gödöllői napokat.

A nyitónapon, szeptember 11-én 11 órától az Alma együttes játszik, 19 órától pedig a Gödöllői Szimfonikusok gálakoncertjét hallgathatjuk.

Túratipp: a Prédikálószék, új úton

Szeptemberben a koronavírus miatt túrázni egyre inkább csak a kevésbé frekventált helyekre szabad. A Prédikálószék kedvelt célpont, a Dunakanyar talán innen a legszebb. Ehhez kevésbé népszerű időpontot javaslunk, amikor elkerülhető a tömeg. Ilyen egy napfelkelete hétköznap hajnalban. Ehhez pedig új útvonal is elérhető: a nemrég felfestett jelzés, a piros négyzet Királykunyhót köti össze a Dömösről induló piros kereszt turistaúttal.

Így is eljuthatunk a Prédikálószékre, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja.

A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk, itt egy fából készült kereszt magasodik. Természetvédelmi helyen járunk, a sziklagyepeken számos ritka növényfaj él.

Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Nemtalálkozója, szeptember 21-25.

Ez aztán tényleg vírusbiztos esemény, 2020-ban ugyanis a Zöld Civil ON virtuális randevúra hív a Greenfo alapján. A plenáris eszélgetések naponta 17.30-tól 19:30-ig tartanak élőben a Facebook és/vagy a Youtube-on.

A főszereplő hétfőn Éger Ákos, aki Szépségtapaszok és valódi megoldások az éghajlatváltozás elleni küzdelemben címmel tart előadást. Kedden a Balaton múltja és jövője civil szemmel lesz a téma Hajósy Adrienne-től. Szerdán Szűcs Boglárka arról beszél, Mi fán terem a teremtésvédelem. Csütörtökön Mező János bemutatja: Merre tovább klímamozgalom? Pénteken az Együttműködő reziliens közösségeké és Lajtmann Csabáé a szó.

Kiemelt kép: Pixabay/627389