Kevesebb beton, több zöld: megújult a Tabán szabadidőparkja

A kiöregedett, beteg fákat eltávolították, 51 fát ültettek, és még 90 kap helyet.

Átadták a sport- és szabadidőparkot a Tabánban: megújult két játszótér, a sportpálya, a park régi fitneszpályája, valamint a pályák környezete. Az MTI beszámolója szerint az átadón Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, a park végső kialakítása mutatja, hogy komolyan gondolták az önkormányzati választás kampányában tett ígéretet: kevesebb beton, több zöld és több beleszólás. Kitért arra: vannak ikonikus tárgyak, amelyek egy városvezetői korszakhoz kötődnek, mint például a járdákat védő Demszky-karók.

„Örülnék annak, hogyha az öntözőzsák lenne a Karácsony-korszak tárgyi szimbóluma”

– fogalmazott a főpolgármester, aki szerint az öntözőzsák azt üzeni, hogy a város élhetősége szempontjából a beruházásoknál is fontosabb az értékőrzés.

V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), az I. kerület polgármestere elmondta: szeretnék, ha a Tabán olyan kísérleti projektnek lehetne a helyszíne, ahol megpróbálják a főváros, a kerület, a Főkert és a parkhasználók közötti párbeszédet építő és folyamatosan fejlődő gyakorlattá tenni.

A parkkal kapcsolatos egyeztetések nem érnek véget, továbbra is várják mindenki véleményét.

Zakar András, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közölte, az előző városvezetés idején a szabadidőpark kivitelezése azért szakadt félbe, mert a civileket nem hallgatták meg és nem fogadták el javaslataikat. Kinevezését követően kezdeményezte a tárgyalások újraindítását a Főkert és a kivitelező között, majd az I. kerület vezetésével és a tabáni civilekkel közösen tervezték át a parkot. Elmondta, a kiöregedett beteg fákat eltávolították, eddig 51 fát ültettek, és ezeket követi majd ősszel még 90. A parkban négy gyümölcsfát is ültettek. Végleg megszüntették a glifozát tartalmú gyomirtószer használatát.

Saly Noémi, a Zöld Tabánért csoport képviselője elmondta, a civilekkel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően az eredeti tervekhez képest sokkal kevesebb lett a szabadidőparkban a gumiborítás.

A felnőttjátszótér is megújult, és hamarosan lesz WC és pelenkázó.

A Főkert 2019. augusztus 12-én tudatta, hogy a Budapest 2019 – Európa sportfővárosa programsorozat részeként hét helyszínen újulnak meg a főváros zöldterületei, illetve játszóterei, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővülnek. A 2,1 milliárd forintos fejlesztés célja, hogy a fővárosiak megújult környezetben, minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket.

Forrás: Wikipedia Commons

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére