Először vontak büntetőjogi felelősségre orvvadászt Kongóban: 2008 óta több mint 500 elefántot öltek azokon az expedíciókon, amiket a most 30 év börtönre ítélt férfi vezetett – írja a Hvg.hu a Wildlife Conservation Society (WCS) nevű természetvédő csoport közleménye alapján.

A WCS mérföldkőnek nevezte a bűnügyet az orvvadászok felelősségre vonásában. A természetvédők szerint a Guyvanho néven is ismert Mobanza Mobembo Gerard 2008 óta vezetett orvvadász-expedíciókat a közép-afrikai országban, amelyeken több mint ötszáz elefántot öltek meg.

„Az ítélet nagyon erős üzenet, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket nem tűrik el többé, és a legmagasabb szinten fogják üldözni”

– közölte Emma Stokes, a WCS regionális igazgatója állásfoglalásában.

A Guyvanho elleni vádak egy 2019-es incidenssel kapcsolatosak. Csoportja állítólag tüzet nyitott parkőrökre és többeket megsebesítettek közülük a Kongói Köztársaság északi részén található négyezer négyzetkilométer területű Nouabale-Ndoki természetvédelmi parkban. A sűrű aljnövényzettel rendelkező őserdei terület ideális életteret biztosít a ritka erdei elefántoknak. 2010 óta az erdei elefántokat az afrikai elefántoktól egyébként különböző fajként sorolják be.

Borítókép: Pixabay/AdamGugie