Egy friss tanulmány alapján 1994 és 2017 között elképesztő mennyiségű, 28 trillió tonna jeget vesztettek a földi jégmezők, gleccserek, tengerek és hegységek – írja a 24.hu, az IFLScience cikkére hivatkozva. A szakértők szerint a folyamat jelentős tengerszint-emelkedést okozhat.

A University College London, a Leedsi Egyetem és az Edinburghi Egyetem munkatársai műholdas felvételeket elemezve mérték fel a globális jégtakaró alakulását.

Andrew Shepherd, a csapat tagja szerint a korábbi vizsgálatokban rendszerint egy-egy régiót tanulmányoztak, ők azonban elsőként az egész bolygón elemezték a jég eltűnését. Az eredmények alapján az 1990-es évek óta 57 százalékkal gyorsult a jégveszteség üteme.

A vizsgált 23 év alatt 7,6 trillió tonna jég tűnt el az Arktisz körüli tengerről, 6,5 trillió az antarktiszi jégmezőkről, 6,2 trillió tonna a hegyi gleccserekről és 3,8 trillió tonna a grönlandi jégtakaróról. A kutatók szerint nem kérdéses, hogy a jelenség hátterében a klímaváltozás két következménye, a levegő és az óceán felmelegedése áll.

Borítókép: Pixabay/dassel