Évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja a Dél-Ázsiában található Pakisztánt. Az idei sáskajárás már hetek óta tart és akár szeptember közepéig is elhúzódhat. A tudósok olyan módszerek megvalósításán dolgoznak, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági kárt okozó szárnyas rovarokat. A sáskák eddig legnagyobb inváziója 2019. júniusában volt, amikor a létszámuk 30 éves rekordot döntött meg. Idén február 1-én Pakisztánban hivatalosan is természeti katasztrófának nyilvánították a sáskajárást – írja a magro.hu.

A pakisztáni kormány a rovarok fejlődésének a korai szakaszában permetezéssel próbálja megfékezni azok szaporodását.

A vegyszerezés viszont egyre több kétséget vet fel. Többen attól tartanak, hogy a rovarirtók károsak lehetnek a növényekre, az állatokra és az emberekre is.

Ezért vegyi anyagoktól mentes, környezetkímélő módszereket keresnek a sáskák populációjának csökkentésére. Pakisztán keleti részén, Okara pandzsábi kerületében a lakosság is ellentámadásba lendült. A falusiak egy éjszaka körülbelül 20 tonna sáskát gyűjtöttek össze, és azokat eladták a helyi baromfi- és haltenyésztőknek.

A miniszterelnök felkérte a tudósokat olyan kutatások elvégzésére, amelyekkel előre tudnak lépni a rovarok állati takarmányba történő feldolgozásának területén. A projekt célja elsősorban az, hogy megfékezzék a sáskák szaporodását az erdős és sűrűn lakott területeken, ahol a rovarirtó szerek használata nem lehetséges.

Más felhasználási területeket is keresnek a sáskáknak. Tudományos kísérleteket végeznek a rovarok bioműtrágyaként való felhasználásával kapcsolatban. A kutatást végző tudósok azt remélik, hogy a helyi lakosság támogatásának köszönhetően begyűjthető annyi rovar, amiből 23,6 millió hektárnyi növényre tudnak műtrágyát előállítani. A kormány azt szeretné, hogy a projekt a biodiverzitás védelmét és a bioműtrágya felhasználásával az ökológiai gazdálkodás előmozdítását eredményezze.

Borítókép: Pixabay/Free-Photos