A spanyol Valenciai Egyetem kutatói a Murciai Egyetemmel együttműködve egy programot dolgoztak ki a szőlő érésének meggyorsítására – írja az agroinform.hu.

A szőlő életében a szemek érésének kezdete kulcsfontosságú, és egy sor biokémiai és fiziológiai változást indít be, amelyeket leginkább a szőlőcukor felhalmozódása, a szervessav-tartalom csökkenése, az antocián szintézis, valamint az íz- és illóanyagok átalakulása jellemez. Ezt a bonyolult folyamatot számos körülmény (többek között a napfény, a vízellátás, a hőmérséklet, a kórokozók jelenléte) befolyásolja.

Mivel a koraiság komoly árnövelő tényező, a termesztők többféle módon igyekeznek gyorsítani a szőlő érését, többek között növényi hormonokkal történő külsőleges kezeléssel, ezeknél azonban gondosan vigyázni kell a befolyásoló tényezők egyensúlyának fenntartására és a szőlő egészséges fejlődésének biztosítására.

A spanyol kutatók viszont az eddigi kísérletek és eredmények alapján azt állapították meg, hogy ebbe a folyamatba a növények levelén és szárán található, parányi nyílások bezárásával lehet legegyszerűbben beleavatkozni. A sztómák tulajdonképpen a növények sejtlélegzését és gázcseréjét szabályozzák, és automatikusan működnek.

A sztómák működésének (Z)-3 hexenil butirátos kezeléssel előidézett mesterséges szabályozásával viszont meg lehet változtatni a növény életfunkcióit, többek között meggyorsítva az érés folyamatát, ami komoly gyakorlati előnnyel és a költséghatékonyság javulásával járhat.

Boritókép:Pixaby/Couleur