Újra meghirdette a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a „Pakold be a táskát” akciót. A már nem használt, de még jó minőségű iskolaszereket a két fővárosi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban lehet leadni.

El nem használt füzeteket, tollakat, festőeszközöket, de akár íróasztalokat is várnak a XV. és a XVIII. kerületben szeptember 7-ig. Itt működik a két hazai Szemléletformáló és Újrahasználati Központ, ahol a hasonló akciók meghirdetésére lehetőség van.

Környezetvédelmi oktatóprogram

Ezek az intézmények adnak otthont az FKF környezetvédelmi programjának, ezt bármelyik fővárosi oktatási intézmény ingyenesen igényelheti.

Az interaktív foglalkozásokon az óvodások és a diákok korosztályuknak megfelelő tematika mellett ismerkednek meg a cég tevékenységével, a hulladékpiramis lépcsőfokaival, a szelektív gyűjtési módszerrel, valamint az újrahasznosítás és az újrahasználat lehetőségeivel.

Az oktatásra nemcsak a központban van lehetőség, a szakemberek az iskolákban is tartanak kihelyezett órákat, a nyári időszakban pedig napközis táborok is jelentkezhetnek a kurzusra.

 A minőség ellenőrzött, az ár alacsony

„Az iskolakezdésre időzített akció keretében fillérekért hozzá lehet jutni hasznos igen dolgokhoz” – mondta a Very Important Planetnek Orendi Éva, az FKF edukációs csoportvezetője.

Használt tolltartók az FKF telephelyén. Fotó: TZs

Hozzátette, nincs jelentős megkötés abban, hogy mit lehet leadni, a tanszerek mellett irodabútorok is bekerülhetnek a telephelyekre, de az elektronikus eszközöket nem veszik át. A gyűjtést annak idején elsősorban a cég dolgozóinak hirdették meg, de az elmúlt években már kinőtte a kereteit.

„Azt, hogy egy tárgy használható-e, a helyszínen döntik el a társaság szakemberei, így előfordulhat az is, hogy a jó szándék ellenére is a hulladékudvarra kerül a felajánlott tanszer. Csak abban az esetben tud valaki megszabadulni a feleslegessé vált holmijától, ha igazolja, hogy befizette az utolsó szemétdíját. Fordítva is történhet az eset, ha kidobásra szánt tárgyról kiderül, hogy még használható, akkor azt a társaság munkatársai az újrahasználati raktárba viszik. Holmit leadni és vásárolni is csak fővárosi lakos tud” – tette hozzá a csoportvezető.

Szemléletformálás és összefogás

Ha valaki vásárolni szeretne, akkor a tanszerekért raktározási díjat számol fel a cég, a kisebb tárgyakat pár száz forintot kell csak fizetni, de a nagyobb bútorok sem kerülnek többe tízezer forintnál.

„A közterület-fenntartó a szeptember 7-ig tartó akcióval a környezettudatosság fejlesztése mellett az összefogás és egymás megsegítésének a fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet” – mondta Orendi Éva.