Mintegy 300 ezer kóbor kutya él ma Magyarországon. Itt van néhány menhely, ahol biztonságra lelhetnek.  

1992 óta tartják meg minden év augusztus 16-án a hontalan állatok világnapját. A Society for Animal Rights, azaz a Nemzetközi Állatjogi Társaság által életre keltett kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy ráirányítsa a figyelmet a kóbor állatokra.

300 ezer kóbor kutya

Világgazdaság által publikált kutatási eredményekből az derül ki, hogy tavaly Magyarországon 300 ezer kóbor kutya élt. Ez különösen jelentős annak fényében, hogy az országban becslések szerint összesen 4-5 millió kutya él.

Magyarországon 2013 óta több tízezer forinttal büntetik azt a gazdát, akinek négy hónapnál idősebb kutyáját nem látják el mikrocsippel. Ezt a pici szerkezetet a kutya nyakába ültetik.

Az érvényben lévő jogszabály szerint a kóbor állatokat az önkormányzat gyepmester gyűjti be, két héten keresztül megfigyelés alatt tartja. Ha a gazda nem jelentkezik érte, örökbefogadókat keresnek neki. Ha ez sem sikerül, hivatalból el kell őket altatniuk.

Itt találsz menhelyeket

A kóbor állatokon Magyarországon rengeteg alapítvány próbál segíteni, menhelyeket és mentőcsapatokat is működtetnek. Mutatunk néhányat, ahova fordulhattok, ha hontalan állattal találkoztok:

Állatvédőrség: https://orszagosallatvedorseg.hu/

Budaörs: http://www.budaorsiallatmenhely.hu/

Noé Állatotthon Alapítvány: http://www.noeallatotthon.hu/

Herosz: https://www.herosz.hu/

Zöld sziget: http://www.zoldsziget-allatmenhely.hu/

Rex: http://www.rex.hu/

Ezeken az oldalon megtalálható egy csomó menhely, megyékre lebontva: http://www.igazbarat.hu/Menhelyek-Orszagszerte, http://gazditkeresek.hu/szervezetek/menhelyek

Borítókép: Pixabay/Free-Photos