Sorozatunkban olyan világhírű zenészeket mutatunk be, akik saját eszközeikkel tesznek a klímaváltozás megfékezéséért. Billie Eilish, a Z generáció pop ikonjaként dalszövegeiben hívja fel a figyelmet a problémákra, közben pedig reméli, hogy a felnőttek és az idősek elkezdenek hallgatni rá és Greta Thunbergre, így végül nem halnak meg mindannyian.

„Milliók könyörögnek a világ vezetőinek, hogy fordítsanak kellő figyelmet a klímváltozásra. A bolygónk példa nélküli módon melegszik, a jégsapkák olvadnak, az óceánjaink emelkednek, a vadont megmérgezik, az erdőink pedig leégnek.

A sorok szerzője tinédzser, lány, és szívén viseli a bolygónk sorsát. Ezért sokan arra tippelnének, hogy az idézet Greta Thunbergtől származik. Pedig a mondatokat az amerikai Billie Eilish írta a hamarosan egy éves all the good girls go to hell című dalának videóklipje alá.

A cinikus, figyelemfelkeltő stílusáról ismert énekesnő a klímaváltozás veszélyei felett érzett valós aggodalmának szeretett volna hangot adni, mint ahogyan azt már számos alkalommal megtette korábban is. De előtte kicsit ugorjunk vissza az időben!

A 18 éves szupersztár

Tényleg csak keveset, hiszen a mindössze 18 éves Billie Eilishnek egy esztendő sem kellett, hogy a tavaly március végén közzétett debütáló albumát, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go?-t követően pop ikonná, négyszeres Grammy-díjas énekesnővé váljon. Az albummal egy napon jelent meg eddigi legnagyobb slágere, a Bad Guy, amely 930 millió megtekintésnél jár a YouTube-on, januárban pedig bejelentették, hogy a 25. James Bond film főcímdalát is ő énekelheti el, amely a No Time to Die címet kapta. Világra szóló hírnév, fiatalság, cinikus stílus: minden alapanyag adott tehát Billie Eilish számára, hogy jól beolvasson korunk emberének, és számonkérje rajta a klímavészhelyzettel szembeni cselekvés hiányát.

Többek között ezekkel a sorokkal:

Olyan buták az emberek, miért mentjük meg őket?

Megmérgezik egymást és most a segítségünkért fohászkodnak, wow.

Az all the good girls go to hell-ben már nem csak isten, hanem az ördög is a szavakat keresi és egy wow-ig jut, amikor az emberiség önpusztító viselkedését szemléli. Ez a nyers, szókimondó kifakadás Eilish megszokott polgárpukkasztó stílusa, mely most az idősebb nemzedékekre irányul.

Az erdőtűz, mint múzsa

A dalszövegből az is kiderül, hogy mi volt az a pont, amely mellett már ő sem tudott szó nélkül elmenni:

Big hills burn in California („Égnek a nagy hegyek Kaliforniában”) indítja a refrént.

A Los Angeles-i lány testközelből élhette át 2018 végén minden idők legpusztítóbb kaliforniai erdőtüzét, amely 85 ember halálát okozta. Ahogyan testvére is egy interjúban elmesélte, megszokták a környékükön a kisebb földrengéseket, áradásokat, de az újonnan megjelenő erdőtüzek jószerivel elérték a lakóhelyeiket is. Ráadásul mivel egyes eseteket emberi figyelmetlenség okozott, valóban feltehető a dalban feszegetett kérdés: mit gondolhatnak rólunk az égiek, miközben saját magunk élőhelyét semmisítjük meg.

Szívószálmentes koncertek

A kritika tehát megvolt, de példamutatás is követi? Az idei évre tervezett földkörüli turnéját be szerette volna zöldíteni, de közbeszólt a koronavírus-járvány, így a koncertjei egyelőre elmaradnak. A tervek szerint azonban a rendezvényeken nem árultak volna műanyag szívószálak, minden szemetes tartalmát újrahasznosították volna. A vizes kulacsokról pedig minden rajongónak maga kellett volna, hogy gondoskodjon.

A zenész egyébként hat éve vegáról vegán életmódra váltott. Bár mint mondja, nem szeretne senkit sem erőszakkal rákényszeríteni, sziklaszilárd meggyőződése, hogy segít a bolygó kizsákmányolása elleni küzdelemben. Tavaly szeptemberben pedig Woody Harrelsonnal közös videóüzenetben buzdították követőiket a klímatudatos szemléletre.

Greta Thunberg mint példakép

Greta Thunberg egyébként igazi példaképe Eilishnek: tavaly a tömegben kísért végig egy általa vezetett Los Angeles-i tüntetést, amelyen a fosszilis energiahordozók kitermelésének befejezésére szólították fel az állam kormányzóját. Amikor alkalma adódik rá, az énekes elismeréssel beszél az aktivistáról.

„Ő tapossa ki az utat (…) én pedig megtisztelve érzem magam, hogy hozzá hasonlítanak. Remélhetőleg a felnőttek és az idősek elkezdenek hallgatni ránk a klímaváltozással kapcsolatban, és így végül nem halunk meg mindannyian. Ha az idősek meghalnak, az sem annyira érdekel. Mi még élni akarunk.

Borítókép: Billie Eilish koncert közben. Forrás: Wikipédia